SPORTS

Natural Arctic Oil FOR IDRETTSUTØVERE

Å være en idrettsutøver krever høye perseptuelle kognitive ferdigheter for å kunne lese spillet og raskt forutse alle situasjoner, samtidig som du opprettholder optimale sensormotoriske ferdigheter. For å kunne behandle all denne sensoriske og bevegelsesrelaterte informasjonen må en idrettsutøver være i “sonen” – også ofte referert til som “flyttilstanden” – i løpet av spillet så lenge som mulig.

Å kunne konsentrere seg uansett hva og å være i sonen i løpet av spillet ditt så mye som mulig er en viktig avgjørende faktor for å spille ditt beste spill. Optimalisering av nevrokjemien din spiller en avgjørende rolle i den prosessen.

Oppfatning av tid

I alle idretter kan du gjøre en forskjell når du kan lese spillet og vurdere en situasjon raskere enn motstanderen og dermed bestemme raskere hva du skal gjøre. Måten vi oppfatter tid avhenger av hastighetene på metabolismen vår i kroppen og hjernen. Jo raskere nervecellene våre behandler sensorisk informasjon, og jo raskere kan hjernen vår forutse og ta beslutninger, desto raskere kan vi handle. Med tid forholder vi oss ofte til fysisk tid, men faktisk er det viktigere hvordan vi oppfatter tid. Med andre ord, hvis vi kan evaluere situasjoner mye raskere, vil vi ha mer tid til å bestemme hva vi skal gjøre.

Interessant er at våre moderne dietter og til og med de fleste tilskudd mangler de viktigste næringsstoffene som spiller en avgjørende rolle i denne prosessen; essensielle fettsyrer.

De 4 hjørnesteiner i sport

Fysiske, tekniske, taktiske og mentale evner anses å være de fire hjørnesteinene i enhver idrett. De mentale aspektene får ofte mindre oppmerksomhet, mens de 3 andre aspeketene er mer grunnleggende. Spesielt med tanke på at tempoet i spillet har økt betydelig de siste tiårene så har mentale ferdigheter eller snarere perseptuelle kognitive ferdigheter blitt viktigere enn noen gang. Optimalisering av disse ferdighetene vil ikke bare forbedre mentale ferdigheter, men også fysiske, tekniske og taktiske ytelser vil bli bedre.

Hjernerystelse og hjerneskade

Som i alle toppidretter, er skader en del av spillet, så det er mye oppmerksomhet om å være optimal fit og sterk for å minimere den risikoen, men vi glemmer kanskje hvor sårbar hjernen vår har blitt. Etter hvert som hastigheten og intensiteten har økt de siste tiårene, er hjernen vår i stor risiko, samtidig som mangelen på omega-3 DHA i kostholdet vårt, får hjernen til å prestere dårligere og være mindre spenstig.

Mange studier og forskning underbygger viktigheten av omega-3 DHA-fettsyrer, hovedsakelig i hjerne, øyne og sentralnervesystemet. Med kunnnskaper om at hjernen består av 97% omega-3 fettsyrer og øynene 93%, er det et viktig næringsstoff for å beskytte hjernen mot skader, hjelpe den til å komme seg når nevronskader er har oppstått og sikre synsskarphet for å kunne bedre unngå sammenstøt.

RASKERE REAKSJONSTID

+ Les mer

Omega-3-fettsyrer, spesielt DHA, er integrerte komponenter i nervefibrene, spesielt i synapsen der de finnes i høye konsentrasjoner. Økninger i inntaket av omega-3-fettsyrer har blitt vist å forbedre reaksjonstiden dramatisk, spesielt i komplekse og intense dynamiske miljøer.

ØK TRANSPORTEN AV OKSYGEN

+ Les mer

Røde blodlegemer kan bare overføre oksygen til muskelvevet når de presser seg gjennom kapillærveggen som omgir muskelvevet. Kapillærens diameter er faktisk mindre enn diameteren til de røde blodlegemene, og jo større deformerbarhet av de røde blodlegemene er, desto raskere kan den overføre oksygen til muskelcellen. Omega-3 fettsyrer, og DHA spesielt, vil forbedre fleksibiliteten i celler. Med høyere inntak av oksygen kan muskelen lage mer ATP for å øke evnen til sammentrekninger.

Å øke fleksibiliteten til de røde blodlegemene med økt omega-3 inntak er en sunn tilnærming for å forbedre oksygenoverføring på alle nivåer av atletisk ytelse.

En av de viktigste faktorene for å bestemme VO2 maks (maksimal oksygenopptak) er størrelsen på kapillærlaget. Omega-3 fettsyrer kan også øke kapilærenes evne til å utvide seg for å øke blodstrømmen og dermed øke oksygenoverføringen.

REDUSERE BETENNELSER

+ Les mer

Å trene intenst betyr å ødelegge muskelfibre. Denne skaden forårsaker betennelse. Den mest ekstreme årsaken er forsinket begynnende muskelsårhet (DOMS), som kan ta flere dager (hvis ikke lenger) før betennelsen går over. Å øke inntaket av omega-3-fettsyrer vil ikke bare redusere virkningen av DOMS, men også øke oppløsningen av eventuelle eksisterende skader slik at restitusjonstiden reduseres betydelig. Høydose omega-3 fettsyrer kan redusere denne typen treningsinduserte muskelskader.

ØK NIVÅET AV ANTIOKSIDANTER

+ Les mer

Omega-3 fettsyrer kan også fungere som gentranskripsjonsfaktorer for å øke nivåene av antioksidative enzymer i blodet og musklene. Disse antioksidant enzymene er usedvanlig kraftige når det gjelder å stoppe økningen av frie radikaler som skjer under intens trening.

FORBEDRE PRODUKSJONEN AV ATP

+ Les mer

Du kan lage langt større mengder ATP fra et molekyl med fettsyre enn fra et molekyl med glukose. Det eneste problemet er å måtte transportere fettsyren over muskelmembranen slik at den kan oksideres av mitokondriene. Denne prosessen blir spedt av tilstedeværelsen av fettsyretransportproteiner som er spesielt designet for å gjøre akkurat det. Det høyere inntaket av omega-3-fettsyrer aktiverer genene som resulterer i høyere nivåer av disse fettsyretransportproteinene som skaper større ATP-produksjon.

FORBEDRE DEN METABOLSKE FLEKSIBILITET

+ Les mer

Nøkkelen til atletisk ytelse er metabolsk fleksibilitet. Dette betyr å kunne bruke både fettsyrer og glukose med like stor effektivitet for å generere ATP. Omega-3-fettsyrene aktiverer gentranskripsjonsfaktoren som sikrer at utøveren får maksimal metabolsk fleksibilitet for å gi størst produksjon av ATP med minst mulig kalorier. Dette er spesielt viktig i utholdenhets konkurranser, når den anaerobe terskel sjelden blir overskredet over lengre tid (som i en sprint). Under den anaerobe terskel kan musklene bytte til fett for ATP-produksjon og dermed bevare glukose for de gangene atleten overskrider den anaerobe terskelen.

REDUSERE RESTITUSJONSTIDEN

+ Les mer

Enhver form for intens trening vil forårsake skader på muskelfibrene. Restitusjonstiden din er basert på tiden det tar å reparere skaden og produsere nytt muskelprotein. Det er vist at omega-3 fettsyrer kan øke denne frekvensen av muskelproteinsyntese og dermed redusere restitusjonstiden.

Godkjent for sport

Hver eneste batch AHS Natural Arctic Oil testes av LGC Lab UK i samsvar med WADA-retningslinjene. Det er fritt for forbudte stoffer og er derfor trygt å brukes av profesjonelle idrettsutøvere.